Rakennuttajat Pasi Tiilikainen Pöyry Finland Oy:stä ja Ari Mustalahti Fimpec Oy:stä ovat tyytyväisiä projektin etenemiseen. Työ sujuu, kun kaikki on käden ulottuvilla.

– Logistisesti tämä on helppo paikka, kun pääsee liikkumaan ympäri työmaa-alueen, Mustalahti toteaa.

Niin sanotulla Flash-työmaalla on töitä tehty turvallisesti ja aikataulut ovat pitäneet.

– Turvallisuusmielessä olemme onnistuneet loistavasti tähän asti. Ari on ollut kuin kukko tunkiolla, on saanut pidettyä alueen todella siistissä kunnossa. Olemme saaneet kiitosta työmaa-alueen siisteydestä monesta eri suunnasta, Tiilikainen kertoo.

– Turvallisessa työssä ja onnistuneessa projektin etenemisessä ennakkosuunnittelu ja aloituspalaveri ovat hyvin ratkaisevia ja tietenkin päivittäinen valvonta, Mustalahti sanoo ja projektipäällikkö Heikki Kangas nyökyttelee: Iholla täytyy olla koko ajan.

Mustalahti on ollut Svetogorskissa tekemässä vastaavaa laitosta 2000-luvun alussa. Paperityöt ovat lisääntyneet vuosien saatossa valtavasti.

– Aineiston kasaus, suunnittelun ohjaus ja hankintojen valmistelu vievät paljon aikaa. Pasi on ollut täyspäiväisesti kiinni edellä mainituissa, kyllä siinä yhdelle miehelle riittää tekemistä.

Aikataulussa kiinni

Rakennustyöt ovat sujuneet aikataulussa, vaikka lakkouhka vei viikon työajasta.

– Paalutus meni loistavasti. Teimme rohkeita ratkaisuja paalutusvalinnassa ja voitimme siinä 6–7 viikkoa ajallisesti. Elokuun loppuun mennessä saadaan rakennus kasaan hyvissä ajoin ennen laiteasennuksia, Tiilikainen sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa, että rakennuksessa on puhtaat pinnat sisällä eli maalatut seinät ja lattiat.

– Varsinaisesti pinnoitukset tehdään vasta myöhemmin syksyllä asennusten jälkeen tehokkuuden vuoksi, Mustalahti sanoo.

Rakennus saa lopullisen muotonsa heinäkuun lopussa. Elementtiasennukset, julkisivupaneelit ja vesikattotyöt – vaippa on ovia lukuun ottamatta paketissa heinäkuussa. Niiden läpi tulevat kuivaimen laitteet, kun laiteasennukset alkavat syyskuun alkupuolella.

– Harjannostajaiset häämöttävät elokuun puolivälissä, kun halli on valmis ja päästään sisätiloihin, Kangas lupaa.

Kaukopään CTMP kuivaimen rakennustyöt
CTMP-kuivaimen puristinosa nousee noin 20 metriin, teräsosat 10 metriin ja kuivaimen käyrät noin 45 metrin korkeuteen. UPA4:n työt ovat täydessä käynnissä toisella puolella.

Paalivarasto valmis vuoden lopussa

Paalivarastoprojektin hankinnat ja suunnittelu ovat viime metreillä. Maanrakennus- ja perustustyöt alkavat kesä–heinäkuun vaihteessa. Pinta-alaa uudella paalivarastolla on 2 200 neliömetriä ja se rakennetaan kiinni nykyiseen varastoon.

– Paalivarastoprojekti on paketissa vuoden loppuun mennessä. Varasto rakentuu nykyisen paalivaraston ja kaoliinikirkon väliin, Kangas kertoo.

Työmaalla enimmillään satakunta työntekijää

Työmaavahvuus on 25–30 henkilöä tällä hetkellä. Suurimmillaan se tulee olemaan elementtiasennusten aikaan elo–syyskuussa, arviolta noin 100 henkilöä. Tuleva syysseisokki ei tuo projektiin erityistä, ainoastaan kaasuputkiliitännät ovat erityistyö, joka tehdään seisokin aikaan.

Henkilöstö valittu, koulutukset suunnitteilla

Käyttöinsinööri Kalle Mäkelän mukaan henkilöstö tulevalle koneelle on valittu. Joukossa on kuusi henkilöä talon sisältä ja neljä ulkoisesta oppisopimushausta. Kallen aikaa vie tällä hetkellä komissiointi- ja käyttöönottosuunnittelu sekä koulutussuunnittelu.

– Laite- ja prosessiosa-aluekoulutuksia eri alojen osaajille ajetaan parhaillaan koulutussuunnitelmataulukkoon.

Kankaan mukaan ajomiesten mukaan ottaminen projektiin on ollut loistojuttu, koska arvokasta tietoa tulevaa varten on saatu tekijöiltä itseltään.

Juttu on julkaistu aiemmin Stora Enson Imatran tehtaiden henkilöstöjulkaisussa Imatra Stories 2/2018.

Fimpec Oy Kaukopään projektissa

Fimpec Oy vastaa Stora Enson Kaukopään tehtaan CTMP-massan kuivaimen rakennusprojektissa rakennusvalvonnasta. Rakennusvalvojana toimii Ari Mustalahti. Työhön kuuluu asiakkaan kanssa sovitusti:

  • Rakennusvalvonnan perustehtävät.
  • Osallistuminen turvallisuusasioiden valvontaan ja ohjaamiseen.
  • Osallistuminen työntekijöiden perehdyttämiseen.
  • Rakennus- ja asennustöiden yhteensovittaminen ja siihen liittyvä yhteistoimintaa.