Toteutusmalli projektin tarpeen mukaan
Näin toimimme
Fimpecissä tunnemme ja hallitsemme rakennushankkeiden eri toteutusmallit, mutta emme ole toiminnassamme sidottuja mihinkään niistä. Voimme ottaa hankkeen vastuullemme kokonaisuutena EPCM-toimittajana, toimia Fimpec IPD-toteutusmallin mukaisesti osana asiakkaan hankeorganisaatiota, vastata päätoteuttajana hankkeesta PJP-mallilla, toimia perinteisenä rakennuttajakonsulttina tai osallistua hankkeeseen jonkun muun toteutusmallin edellyttämällä tavalla.
Osaamme auttaa asiakkaitamme myös valitsemaan juuri hänen hankkeeseensa sopivan toteutusmallin. Tietty toteutustapahan ei ole rakennusprojektissa itseisarvo, vaan lähtökohdaksi kannattaa ottaa projektille asetetut tavoitteet ja tutkia, mikä toteutusmalli auttaa saavuttamaan ne parhaalla mahdollisella tavalla.
Tietoa toteutusmalleista
EPCM
EPCM
EPCM-toteutusmalli (Engineering, Procurement, Construction, Management) tarjoaa selkeän ja ennustettavan tavan eri kokoisten teollisuuden investointihankkeiden läpiviemiseen. Siinä tilaaja ottaa avukseen EPCM-konsultin, joka auttaa projektin kaikissa vaiheissa ja ottaa vastuun kokonaisuudesta.
EPCM-konsultin roolin voi tiivistää niin, että tämä auttaa asiakasta projektin jokaisella osa-alueella siten, että tehdyt päätökset perustuvat riittävään ymmärrykseen ja asiantuntemukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että konsultin on osattava kertoa se, mitä asiakas ei tiedä ja missä ovat projektin mahdolliset riskit.
Jotta tähän päästään, EPCM-konsultilta tarvitaan osaamista suunnittelusta ja sen alihankinnasta, aikatauluttamisesta, hankinnoista sekä rakennuttamisesta ja siihen liittyvästä valvonnasta. Meillä Fimpecissä tämä on ratkaistu niin, että hyödynnämme eri osa-alueilla niihin perehtyneiden asiantuntijoidemme osaamista. Näin pystymme näkemään asioita asiakkaan puolesta ja varmistamaan, että projekti etenee yhdessä laaditun suunnitelman mukaisesti.
Fimpec IPD
Fimpec IPD
Fimpec IPD -toteutusmallin (integrated project delivery) ydinasia on toimiminen osana asiakkaan hankeorganisaatiota. Mallissa asiakas, Fimpec ja muut avaintoimijat muodostavat yhteisen projektitiimin, jolle asetetaan yhteiset tavoitteet. Jokainen toimija solmii asiakkaan kanssa oman sopimuksen, mutta rooleihin ja vastuisiin asetetaan niihin parhaiten sopivat henkilöt yritysrajoihin katsomatta.
Olemme hyödyntäneet Fimpec IPD:tä onnistuneesti lukuisissa hankkeissa, kuten Metsä Groupin Kemin ja Äänekosken biotuotetehdashankkeissa. Vaikka toteutusmalli on kehitetty tällaisten suurten teollisuuden hankkeiden läpiviemiseen, se toimii myös pienemmissä hankkeissa ja osakokonaisuuksien toteuttamisessa.
Muista IPD-malleista Fimpec IPD eroaa erityisesti teollisuuden tarpeisiin kehitetyllä lähestymistavalla, joka tiivistää projektiorganisaation yhteistyötä jo hankkeen varhaisessa hanke- ja esiselvitysvaiheessa. Siinä hyödynnetään myös Lean-toiminnan filosofiaa hukkatyön vähentämisestä ja työn virtauksen esteiden poistamisesta erilaisin menetelmin.
PJP (Projektinjohtopalvelu)
PJP (Projektinjohtopalvelu)
Projektinjohtopalvelu-toteutusmallissa (PJP) kannamme rakennushankkeesta päätoteuttajan vastuun tilaajan kumppanina ja kokoamme sen läpivientiä varten asiantuntevan organisaation. Ohjaamme suunnittelua, huolehdimme hankinnoista, kilpailutamme osaurakoitsijat ja johdamme työmaata. Pidämme huolta, että hanke käynnistyy, etenee ja valmistuu kustannustehokkaasti aikataulussa ja budjetissa pysyen.
PJP-toteutusmalli soveltuu hyvin hankkeisiin, joissa tilaaja haluaa pitää lopullisen päätösvallan suunnitteluratkaisuista ja hankinnoista itsellään, mutta samalla hyötyä asiantuntevan kumppanin osaamisesta ja kokemuksesta. Se on toimiva valinta vaativiin, suuriin ja tiukalla aikataululla läpivietäviin hankkeisiin.
Tilaajalle Fimpecin projektinjohtopalvelut tarjoavat selkeän ja joustavan vaihtoehdon. Palvelun sisältö sovitaan aina tapauskohtaisesti ja tilaaja voi esimerkiksi osallistua hankkeeseen haluamassaan laajuudessa. Jokaiseen hankkeeseen tuomme edistyneet menetelmämme, joiden avulla hankkeen etenemistä ja kustannuksia voidaan seurata reaaliaikaisesti ja läpinäkyvästi.
Rakennuttajakonsultti
Rakennuttajakonsultti
Fimpecin rakennuttajakonsultti työskentelee hankkeessa tilaajan edunvalvojana ja luottomiehenä, ja auttaa tätä tavoitteiden toteuttamisessa. Tyypillisiä rakennuttajakonsultin tehtäviä ovat hankesuunnittelun ohjaus, suunnittelun valmistelu suunnittelijavalintoineen, suunnittelun ohjaus, rakentamisen valmistelu urakoitsijavalintoineen, rakentamisen ohjaus, vastaan- ja käyttöönoton valvonta sekä turvallisuuskoordinointi, mutta toimeksiannon sisältö sovitaan aina tapauskohtaisesti.
Rakennuttajakonsultin palvelumme ovat käytettävissä eri alojen erikokoisissa hankkeissa silloin, kun tilaajalla itsellään ei ole resursseja, aikaa tai osaamista rakennushankkeen johtamiseen. Asiantuntijoidemme vahvuutena tehtävän hoitamisessa on mahdollisuus keskustella asioista asiakkaan lisäksi oman organisaatiomme eri asiantuntijoiden kanssa ja tarvittaessa tuoda hankkeeseen mukaan lisäresursseja.
Fimpecissä olemme myös perinteisesti tottuneet toimimaan erilaisten asiakkaiden ehdoilla ja osana heidän organisaatiotaan, joten meillä on valmiutta muokata toimintatapaamme asiakkaan ja projektin mukaan.
Hankekonsultointi
Hankekonsultointi
Monipuolisen kokemuksemme ja lukemattomista läpiviedyistä projekteista kokoamamme tietopääoman ansiosta pystymme tarjoamaan apua hankkeen valmisteluun, alustavien suunnitelmien tekemiseen, hankeprosessin vaiheistamiseen ja aikataulutukseen. Hankekonsulttina huolehdimme, että tilaajalla on käytössään oikeaa ja perusteltua tietoa päätöksentekonsa pohjaksi siten, että taloudelliset realiteetit ja toteutettavuus huomioidaan.
Tavoitteenamme hankekonsultoinnissa on auttaa asiakkaitamme jalostamaan hankeideaa eteenpäin niin, että lopputuloksena on konkreettinen hanke, jota voidaan lähteä viemään eteenpäin.
Projektinjohtourakointi
Projektinjohtourakointi
Projektinjohtourakoinnissa Fimpecin asiantunteva projektinjohtokonsultti johtaa hanketta läheisessä yhteistoiminnassa tilaajan kanssa. Suunnittelu, hankinnat ja rakentaminen limitetään toteuttamalla rakennushanke useina hankintoina, jotka kilpailutetaan suunnittelun etenemisen myötä. Tilaajalla on aina lopullinen päätösvalta suunnitteluratkaisuissa ja hankinnoissa.
Vastuullamme ovat esimerkiksi kustannusarviot, suunnitteluttaminen, eri työvaiheiden urakoitsijoiden hankinta, urakoinnin yhteensovittaminen, turvallisuusasiat ja työmaan johtaminen.
Projektinjohtourakointi sopii hyvin hankkeisiin, jotka halutaan saada nopeasti liikkeelle ja joissa vaaditaan eri osapuolten välistä läheistä yhteistyötä ja ratkaisukeskeisyyttä. Meille tämä on luonteva tapa toimia, sillä Fimpecissä olemme perinteisesti tottuneet toimimaan erilaisten asiakkaiden ehdoilla ja osana heidän organisaatiotaan. Siten meillä on valmiutta muokata toimintatapaamme asiakkaan ja projektin mukaan.
Ota yhteyttä
Mikko Turunen
toimitusjohtaja, Fimpec PMO Oy
johtaja, projektijohtopalvelut
PROJEKTIJOHTOPALVELUT
+358 040 844 7566