VTT / Carbonaide Oy
Hiilinegatiivisen betonin Carbonaide-valmistusmenetelmän pilot-laitteisto
Projektista
Betonin valmistus tuottaa noin 8 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, ja alan päästöjen vähentäminen kiinnostaa alan yrityksiä lisääntyvässä määrin. Siksi VTT:ssä kehitetty hiilinegatiivisen betonin valmistusmenetelmä Carbonaide on herättänyt suurta kiinnostusta. Ratkaisu perustuu tehokkaaseen karbonointimenetelmään, jolla hiilidioksidia voidaan sitoa betonikappaleisiin automatisoidussa ilmanpaineessa.
Carbonaide-menetelmää testattiin vuoden 2022 aikana Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n tuotannon yhteydessä Hollolassa kahteen teollisuuskonttiin rakennetulla pilot-laitteistolla.
Vuoden 2022 pilot-kokeiden jälkeen Carbonaide-menetelmän kehittäminen on jatkunut saatujen kokemusten pohjalta. Samalla se kaupallistamista on viety eteenpäin VTT LaunchPad -yrityshautomon tukemana ja työ jatkuu startup-yrityksessä.
Fimpecin rooli
Fimpec osallistui VTT:ssä kehitetyn menetelmän pilot-laitteiston suunnitteluun ja toteuttamiseen. Yhteistyö jatkuu kehitystyötä jatkavan startup-yrityksen kanssa. Tapio Vehmas, joka veti Carbonaide-tiimiä VTT:ssä ja jatkaa työtä startup-yrityksessä, kertoo, että pilot-laitteiston suunnittelussa ja käyttöönotossa Fimpecillä oli tärkeä rooli.
”Kun hanke oli etenemässä pilot-vaiheeseen, laitoin kyselyjä suunnitteluyrityksiin laitteiston toteuttamisesta. Fimpecistä oltiin tuolloin yhteydessä, yhteistyö käynnistyi ja lähdimme yhdessä kehittämään pilot-laitteiston toteutusta alustavien piirustusteni pohjalta. Myöhemmin Fimpec kilpailutti myös alihankkijat ja auttoi budjetoimaan ja toteuttamaan pilot-laitteiston”, hän sanoo.
Sanottua
Kohti kaupallistamista
”Teknologia on osoittautunut toimivaksi ja taloudellisesti kannattavaksi. Tavoitteenahan on, että hiilidioksidia varastoivan betonin hinta on sama tai jopa edullisempi kuin nykyisillä betonituotteilla. Ratkaisun yksityiskohdat ovat täsmentyneet ja olemme muuttaneet teknologian fokusta pois materiaaleista ja kehittäneet prosessia kaupallistamisen näkökulmasta. Näiden muutosten ansiosta menetelmä on nyt entistä paremmin skaalattavissa”, Vehmas kertoo.
Betonituotteiden lisäksi ratkaisulla on potentiaalisia markkinoita hiilidioksidin päästökaupassa. Syntymässä olevan yrityksen liikeideaan kuuluu myös hiilidioksidin ottaminen vastaan päästökauppa-alustoilta ja hyödyntää sitä teknologiansa käytössä. Näin hiilidioksidin sitominen tarjoaa yritykselle toisen markkinan.
”Meidän näkökulmastamme kyseessä on todella mielenkiintoinen projekti, johon halusimme mukaan. On hienoa olla mukana mahdollistamassa sellaisen uuden teknologian kehittämistä, joka tarjoaa mahdollisuuden vähentää maailmanlaajuisesti hiilidioksidipäästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta”, kertoo operatiivinen johtaja Tomi Vainio Fimpecistä.