Kansainvälinen Fimpec, osa 1: työmaavalvoja Juan Artucio, Uruguay
Tässä artikkelisarjassa tutustumme Fimpecin kansainvälisiin osaajiin. Ensimmäisessä osassa uruguaylainen työmaavalvoja Juan Artucio kertoo omasta työfilosofiastaan sekä kokemuksistaan Fimpecin satamaterminaaliprojektissa Montevideossa.
Juan Artucio (keskellä) Montevideon satamassa yhdessä Fimpecin Santiago Zamoran (oikealla) ja UPM:n Marcelo Alvarezin (vasemmalla) kanssa. He toimivat samassa satamaterminaalihankkeessa.
Juan Artucio työskentelee Montevideossa, Uruguayssa satamaterminaalihankkeessa, jossa Fimpec vastaa työmaan johtamisesta. Se on yksi Fimpecin tämän hetken merkittävimmistä kansainvälisistä hankkeista. Juanilla on melkein kymmenen vuoden kokemus työmaavalvonnan tehtävistä erilaisista rakennusprojekteista Uruguayssa. Hän on opiskellut rakennustekniikkaa ja taloushallintoa.
Juanin pesti työmaavalvojana sisältää koordinointia, laadun ja aikataulujen valvontaa, suunnitelmien varmistamista sekä ongelmien ratkaisemista. Melkein koko uransa Juan on työskennellyt tunnetun uruguaylaisen insinööri Jorge Klichen kanssa, jolta Juan kertoo oppineensa paljon.
”Jorgella on paljon tietämystä ja kokemusta rakennusprojekteista Uruguayssa ja hän on pätevä johtaja ja mentori. Klichen kautta tulin myös Fimpecille ja mukaan nyt meneillään olevaan satamaterminaaliprojektiin.”
Kansainvälinen kokemus kotimaassa
Juan kertoo odottaneensa työskentelymahdollisuutta satamaterminaaliprojektissa jo muutaman vuoden. Hänen mentorinsa Jorge on työskennellyt UPM:n kanssa pitkään ja vuonna 2017 UPM ilmoitti tutkivansa mahdollisuutta rakentaa sellutehdas Uruguayhin. Pari vuotta myöhemmin vahvistui, että tehtaan rakentaminen aloitetaan ja samana vuonna perustettiin satamaterminaalin rakennustyömaa, joka on osa UPM:n Uruguayn suurinvestointia.
Satamaterminaaliprojekti Montevideossa on monikansallinen työmaa, jossa on asiantuntijoita Suomen ja Uruguayn lisäksi myös muun muassa Isosta-Britanniasta ja urakoitsijoita ympäri maailman. Juan näkee tämän positiivisena piirteenä työmaalla.
”Projektitiimissämme ja urakoitsijoissa on eri kansallisuuksia ja minusta miellä on paljon opittavaa toisiltamme. Olen esimerkiksi huomannut, että suomalaiset ovat parempia tekemään eron työn ja vapaa-ajan välillä. Haluaisin itsekin onnistua siinä paremmin, koska saatan usein tuoda töitä kotiin ja jutella paljon työasioista tyttöystäväni kanssa, joka työskentelee samassa projektissa.”
“Monikansallinen ympäristö vaatii kuitenkin meiltä kaikilta avoimuutta, suvaitsevaisuutta ja empatiaa. Olenkin kuvaillut usein tätä projektia kansainväliseksi kokemukseksi omassa maassani”, Juan luonnehtii.
Selkeä työfilosofia ohjenuorana
Juanin henkilökohtainen työskentelytapa perustuu sanontaan, joka juontaa juurensa hänen kokemuksiinsa Fimpecillä sekä aiempiin töihin.
”Pyrin olemaan luja ja reilu. Tästä olemme puhuneet fimpeciläisen esihenkilöni kanssa monesti. Työssäni keskustelen usein urakoitsijoiden kanssa siitä mitä ja milloin tarvitsemme ja se on joskus haastavaa. Työmaalla on paljon ihmisiä ja toimijoita ja meidän on varmistettava sujuvuus kaikkien osalta. Tällöin ”luja ja reilu” -filosofia astuu kuvaan. Työmaallamme on kuitenkin hyvä yhteistyön henki kaikkien toimijoiden kesken”, Juan kuvailee työfilosofiaansa.
Juanille lujuuden ja reiluuden filosofia sisältää myös empaattisuutta ja läpinäkyvyyttä. Ilman niitä on hankalaa saada ihmiset uskomaan, luottamaan ja seuraamaan. ”Eräs uruguaylainen jalkapallojohtaja sanoi, että luottamus kulkee portaita ylös ja tulee hissillä alas. Minulle tämä on tärkeä sanonta, se on minulle melkein kuin elämäntapa. Empaattisuus ja kyky asettaa itseni toisen asemaan, ovat minulle tärkeitä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti”, Juan selittää.
Lujana ja reiluna oleminen ei kuitenkaan ole aina helppoa, mutta Juanin mukaan se on välttämätöntä ja jopa eettistä. Se on loppujen lopuksi projektin onnistumisen puolesta toimimista.
”Yritän aina ilmaista urakoitsijoille sen, että toimimme projektin onnistumisen puolesta, koska se on perimmäinen tavoitteemme. Lujana oleminen vaatii jonkin verran tarkkuutta, koska tarkoituksena on tehdä se kuitenkin ystävällisesti. On tärkeää saada toinen ymmärtämään, miksi jokin tietty asia pitää tehdä, ja jos siihen pystyy, palvelee se projektin onnistumista”, Juan kuvailee.
Kansainvälisyys ja kehittyminen houkuttavat
Vaikka Juan kertoo, että työt pitävät hänet kiireisenä, ehtii hän töiltänsä kuitenkin muuhunkin. Vapaa-ajallaan hän pitää huolta uuden talonsa puutarhasta ja viettää aikaa ystävien kanssa perinteiden uruguaylaisen parillan äärellä.
“Muutin vastikään uuteen naapurustoon, josta pidän kovasti, koska siellä on rauhallista. Muutama vuosi sitten en ajatellut, että asuisin lähiössä, mutta näin se elämä kulkee. Vapaa-ajallani olen työskennellyt uuden taloni parissa ja nyt kun se on valmistunut hoidan mielelläni puutarhaa. Talossani on myös uruguaylainen parilla, joten kutsun usein ystäviä kylään viettämään aikaa ja grillaamaan”, Juan luonnehtii.
Töiden osalta hän punnitsee jatkomahdollisuuksia Fimpecillä toiveikkaana, koska Fimpecin toimintatapa, joka muun muassa mahdollistaa yksilön ammatillisen kasvun, on tehnyt hyvän vaikutuksen. Juanin mielestä kehittymiseen rohkaistaan ja siihen on mahdollisuuksia. Hän haluaisi kartuttaa kansainvälistä kokemustaan myös ulkomailla.
”Minulle on kunnia työskennellä tässä projektissa ja Fimpecillä. Tämä on hieno mahdollisuus urallani sekä minulle henkilökohtaisesti. Esihenkilöni on hyvä johtaja, jolta voin oppia paljon. Hänen ja muiden tämän projektin asiantuntijoiden kanssa työskentely on minusta mahtavaa ja jatkaisin mielelläni työskentelyä Fimpecillä projektin jälkeenkin, mahdollisesti jossain projektissa ulkomailla, koska haluaisin lisätä kansainvälistä kokemustani.”