Woodio Oy
Lahden tehdas
Projektista
Woodion puukomposiitti-innovaatio tarjoaa ekologisemman vaihtoehdon keramiikalle ja muille korkean hiilijalanjäljen materiaaleille kylpyhuone- ja muiden sisätilojen sisustuksessa. Raaka-aineensa ja energiatehokkaan valmistusprosessin ansiosta tehtaan tuotantoprosessin hiilidioksidipäästöt ovat perinteisten keraamisten kylpyhuonekalusteiden tuotantopäästöjä merkittävästi pienemmät.
Keväällä 2025 Lahteen valmistuvan tehtaan myötä Woodio siirtyy pilottitehdasympäristöstä suuremman tuotantokapasiteetin mahdollistavaan tuotantoympäristöön. Pitkälle automatisoidussa tehtaassa hyödynnetään uusia tehokkaita ekologisuuteen ja kiertotalouteen liittyviä tekniikoita. Tehdaskiinteistölle tulee kansainvälisesti tunnettu BREEAM-ympäristösertifikaatti.
Lahden tehtaassa tullaan valmistamaan käsipesualtaita, wc-istuimia, kylpyammeita ja sisustuslevyä puukomposiitista. Tehtaan suunnittelussa on otettu huomioon tuotannon asteittainen kapasiteetin nosto tulevina vuosina.
Fimpecin rooli projektissa
Fimpec tuli mukaan Woodion tehdashankkeeseen esisuunnitteluvaiheessa, joka käynnistyi vuonna 2022. Sen jälkeen Fimpecin vastuulla oli perussuunnittelu ja kustannussuunnittelu investointipäätösten pohjaksi sekä toukokuussa 2024 käynnistynyt toteutussuunnittelu, johon sisältyvät myös prosessilaitteiden kilpailutukset ja hankintaesitykset. Toteutussuunnittelu jatkuu keväälle 2025, jolloin tehdas otetaan tuotannolliseen käyttöön.
Suunnittelupalvelujen lisäksi Fimpec on tarjonnut Woodiolle rakennuttamisen puolelta rakennusteknisiä asiantuntija- ja edunvalvontapalveluita muun muassa aikataulujen yhteensovittamisessa ja hankintatoiminnassa. Jatkossa palvelut kattavat asennus- ja talotekniikkavalvontaa sekä käyttöönottopalveluja.
Sanottua
Hyvää yhteistyötä varhaisesta vaiheesta lähtien
”Tehdashankkeella on erittäin suuri merkitys Woodiolle. Sen avulla pystymme vastaamaan kasvavaan kapasiteettitarpeeseen, tehostamaan tuotantoa ja tarjoamaan kilpailukykyisempiä tuotteita. Pystymme myös paremmin vastaamaan asiakastarpeisiin nopeampien toimitusten avulla”, Woodion toimitusjohtaja Terja Koskenoja arvioi.
Hän jatkaa Fimpecin valikoituneen suunnittelijaksi, koska saaduista tarjouksista Fimpec vastasi parhaiten Woodion tarpeisiin ja toiveisiin.
”Jo heti ensi tapaamisesta tuli tunne, että olimme hyvin samalla aaltopituudella. Keskustelu oli helppoa ja vaivatonta, ja Fimpecin Kyösti Meriläinen ja Juha Elonen vakuuttivat meidät erittäin kovalla kokemuksella ja toisaalta myös joustavalla asenteella, joka on ensiarvoisen tärkeää tämän kaltaisissa, aivan uutta teknologiaa hyödyntävässä hankkeessa.”
”Yhteistyö on sujunut erinomaisesti, emme voisi olla tyytyväisempiä. Asiat ovat edenneet suunnitellusti sekä aikataulu- että kustannusmielessä, ja sen lisäksi yhteistyö on todella hauskaa. Iso ja haastava projektikin voi olla todella mukava ja inspiroiva, kun sitä tehdään loistavassa yhteishengessä ja ilmapiirissä. Olemme todella löytäneet projektiin oikeat kumppanit!”,
Myös Fimpecin puolelta hanketta vetäneet Juha Elonen ja Kyösti Meriläinen kertovat, että Fimpecin vastuulla olevaa tehtaan suunnittelutyötä on tehty hyvässä yhteistyössä Woodion asiantuntijoiden, laitetoimittajien, tehdasrakennuksen rakennuttajataho Spatium Oy:n sekä rakentaja Superion Oy:n kanssa hankkeen varhaisesta vaiheesta lähtien. He arvioivat, että kyseessä on ollut Fimpecin osaamiseen ja tavoitteisiin erittäin sopiva hanke.
”Meille tämä on todella mielenkiintoinen hanke, jossa olemme pystyneet hyödyntämään aikaisempaa kokemustamme ja Fimpecistä löytyvää erityistä suunnitteluosaamista muun muassa koneautomaatiosta. Tällaiset haastavat hankkeet, joihin liittyy uutta teknologiaa ja päämäärä hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä ovat ominta alaamme.”
Fimpecin virtualisointimalli auttoi täyttämään asiakkaan ainutkertaiset tarpeet
Tärkeä suunnittelun työkalu Woodion tehdasprojektissa on ollut Fimpecin visualisointitekniikka, jonka avulla on pystytty simuloimaan tuotevirtauksia, näkemään pullonkaulat ja esittämään asiakkaalle konkreettisesti eri ratkaisujen vaikutuksia. Samoin sen avulla on pystytty simuloimaan mitä tuotannossa tapahtuu ja vaaditaan siinä vaiheessa, kun tuotantoa lähdetään kasvattamaan.
”Teknologia auttoi konkretisoimaan uutta tehdasta erittäin hyvin ja helpotti muun muassa suunnitelmien läpikäyntiä yhdessä Woodion tuotantohenkilöstön kanssa, kun pystyimme kulkemaan yhdessä virtuaalisesti tehtaan läpi ja miettimään eri pisteiden toimivuutta. Sillä varmistettiin, ettei prosessiin jäänyt kohtia, jotka olisivat hankalia tai jopa toimimattomia, vaan pystyttiin testaamaan, että prosessissa tuotteet virtaavat jouhevasti”, Koskenoja arvioi.
projekti numeroina
Investoinnin arvo
7
miljoonaa euroa ilman hallin rakentamiskustannuksia.
Tuotantokapasiteetti alkuvaiheessa
20 000
kappaletta tuotteita vuodessa.
Tuotanto nostettavissa
100 000
kappaleeseen vuodessa.
Lisätietoja
Aki Litokorpi
operatiivinen johtaja
suunnittelupalvelut, Turku
SUUNNITTELUPALVELUT
+358 50 338 8723