Stora Enso

Paperikoneen muuntaminen kuluttajapakkauskartonkilinjaksi Oulussa

Stora Enson Oulun muutosprojektissa Fimpec pääsi näyttämään metsä­teollisuuteen ja muutosprojekteihin liittyvää suunnittelu­osaamistaan.

Toimiala

Metsäteollisuus

Palvelut

Suunnittelu

Projektista

Stora Enso julkisti lokakuussa 2022 miljardihankkeen, jossa Oulun tehtaan käytöstä poistettu paperikone 6 muunnetaan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Miljardi-investointi on Oulun tehtaan toinen vaihe, jonka tuloksena entisestä paperitehtaasta tulee Stora Enson suurin pakkauskartonkitehdas.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2019–2021 Oulun paperikone 7 muunnettiin aaltopahvin pintakartonkia valmistavaksi koneeksi ja sellutehtaalla ryhdyttiin valmistamaan ruskeaa sellua valkaistun sellun sijaan.

Investointi tukee Stora Enson uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Linjalla valmistetaan taivekartonkia (FBB) ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia (CUK), ja sen vuosikapasiteetti on 750 000 tonnia. Kartonkien loppukäyttökohteista ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste – ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset.

Fimpecin rooli projektissa

Fimpecin vastuulla hankkeessa olevaan toteutussuunnitteluosuuteen sisältyy prosessisuunnittelu, tehdassuunnittelu, putkistosuunnittelu, prosessisähkösuunnittelu, rakennussähkösuunnittelu, instrumentointisuunnittelu ja LVI-suunnittelu. Jo aikaisemmin Fimpec on osallistunut projektiin esisuunnittelun.

Fimpecin vastuulla olleesta suunnittelutyöstä suurin osa vietiin lävitse kesään 2024 mennessä.

Sanottua

Fimpecille sopiva toimeksianto

”Kooltaan tämä on yksi suurimmista suunnittelutoimeksiannoistamme. Kyseessä on siten meille todella merkittävä projekti, jossa pääsemme näyttämään osaamistamme toden teolla”, kertoo projektia Fimpecissä vetävä myynti- ja projektipäällikkö Reijo Parkkinen.

Fimpec Engineeringin liiketoimintajohtaja Harri Soininen luonnehtii projektin olevan hyvin Fimpecille sopiva toimeksianto. Siinä yhdistyy vaatimus metsäteollisuuteen ja muutosprojekteihin liittyvästä suunnitteluosaamisesta.

”Meiltä on kokemusta vastaavista projekteista ja tarvittavat valmiudet niiden läpiviemiseen. Ennen kaikkeahan siihen tarvitaan ammattitaitoisia ihmisiä, suunnittelijoita, jotka osaavat asiansa. Toisaalta tarvitaan hyvät työkalut, joissa yksi vahvuutemme on integroitu suunnitteluympäristö suunnittelutiedon käsittelyyn. Kolmas tärkeä asia on hyvä työn koordinointi”, hän listaa.

”Omalta osaltani haluan korostaa suunnittelijoidemme ammattitaitoa ja taitavuutta. Sen merkitys vain korostuu tällaisissa projekteissa, joiden luonteeseen kuuluvat eteen tulevat yllätykset, kun toimintoja suunnitellaan olemassa oleviin tiloihin. Tarvitaan kykyä muutoksenhallintaan”, Parkkinen lisää.

Erityinen piirre meneillään olevassa hankkeessa on se, että Stora Enson Oulun tehdas on Fimpecille hyvin tuttu toimintaympäristö. Jatkumo siihen liittyvissä toimeksiannoissa ja yhteistyössä Stora Enson kanssa on pitkä.

”Vastasimme osasta toteutussuunnittelua ja rakennuttamispalveluja, kun Oulun tehtaan toinen paperikone (PK 7) muunnettiin tuottamaan aaltopahvin pintakartonkia vuonna 2021 valmistuneessa investoinnissa. Olimme myös suunnittelemassa kumpaakin alkuperäistä paperikonetta 1990-luvulla, joten meillä on läheinen suhde tähän tehtaaseen”, Soininen ja Parkkinen kertovat.

Lisätietoja Fimpecin osuudesta hankkeessa ja palveluistamme

Harri Soininen

liiketoimintajohtaja

TEOLLISUUSSUUNNITTELU

harri.soininen@fimpec.com

+358 40 552 5814

Lue nämä seuraavaksi