Työeläkeyhtiö Varma

Toimitilarakennus Katajannokan Laituri

Fimpec toimi tietomalli­koordinaattorina Katajanokan Laituri -hankkeessa.

Toimiala

Rakennettu ympäristö

Palvelut

Projektinjohto & rakennuttaminen

Projektista

Työeläkeyhtiö Varman tilaama Katajanokan Laituri on moderni toimitilarakennus, joka sijoittuu keskeiselle paikalle, meren rantaan, Helsingin Katajanokalla. Kohteessa on vuokrattavaa tilaa noin 16 000 neliömetriä. Päävuokralainen on Stora Enso, minkä lisäksi rakennukseen tulee Sokos-hotelli, yritysten toimitiloja ja julkisia tiloja.

Hankkeen tavoitteena on ollut rakentaa korkeatasoinen ja ilmastovastuullinen toimitilarakennus, mikä näkyy puurunkoisen rakennuksen materiaalivalinnoissa, suunnittelussa ja tilojen monikäyttöisyydessä. Kohteen suunnittelu tapahtui kokonaisuudessa 3D-maailmassa ja mallinnus oli poikkeuksellisen tarkkaa ulottuen detaljitasolle. Suunnittelualojen lisäksi myös puu- ja teräsrakenteiden, yhteiskannakointiratkaisujen, julkisivujen, sääsuojien ja parkkirobotin toimittajat mallinsivat osuutensa.

Kohde voitti yleisöäänestyksen ja sai kunniamaininnan Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa. Kilpailu järjestetään vuosittain, ja siinä palkitaan parhaiten mallinnettua tietoa käyttäneet rakennusalan projektit.

Fimpecin rooli projektissa

Fimpec toimi hankkeessa tärkeässä roolissa tietomallikoordinaattorina. Tehtävään kuului yhteisten pelisääntöjen määrittely projektille tietomallintamisen osalta ja sen varmistaminen, että näitä pelisääntöjä noudatetaan, tietomallien tietosisällön ja projektikoordinaston määrittely sekä törmäystarkastelujen tekeminen suunnittelijoiden tuottamista malleista ja niiden käyminen läpi suunnittelutiimin kanssa.

Tietomalli (BIM) on digitaalinen kolmiulotteinen malli, joka sisältää kaiken rakennusprojektissa tarvittavan tiedon sen elinkaaren ajan. Tietomallin avulla voidaan visualisoida rakennuksen ulkoasu ja sisätilojen muoto jo suunnitteluvaiheessa, mikä auttaa tunnistamaan mahdolliset riskit ja ongelmat jo projektin varhaisessa vaiheessa. BIM auttaa myös optimoimaan rakennuksen kustannuksia ja aikataulua, koska se mahdollistaa tarkan suunnittelun ja kustannusarvioiden tekemisen.

Sanottua

Tietomallikoordinaattorin tärkeä rooli

”Tietomallikoordinaattorin työ takaa sen, että suunnittelijoiden suunnitelmat ovat keskenään paremmin yhteensopivia, mikä auttaa puolestaan pääsuunnittelijan työtä. Tämä tuo myös lisäarvoa, koska ristiriitojen korjaaminen projektin varhaisessa vaiheessa mahdollistaa kustannussäästöt”, kertoo Fimpecin tietomallinnuspäällikkö Nikolaos Avanidis, joka toimi Katajanokan Laituri -hankkeessa tietomallikoordinaattorina.

Hän jatkaa, että Katajanokan Laituri oli todella mielenkiintoinen ja sopivasti haasteita sisältänyt hanke. Haasteita aiheuttivat esimerkiksi rakennuksen muoto ja käytetyt materiaalit. Samoin hankkeessa korostui sen merkitys, että yhteistyö toimii ja kaikki tekevät työnsä oikein ja ajallaan.

”Meitä tehtävän läpiviemisessä auttoi laaja osaaminen ja yli 400 projektin kokemus BIM-hankkeista. Itse koin hyödylliseksi myös sen, että itselläni on pitkä kokemus rakennusalalta erilaisista tehtävistä suunnittelijana, työmaainsinöörinä ja koordinaattorina. Se auttaa näkemään ja ymmärtämään asioita.”

numeroita projektista

Bruttoala noin

22 500

bruttoneliömetriä

Rakennemallissa

20 988

kokoonpanoa

Rakennuksen käyttöikä

100

vuotta

Heräsikö kysyttävää

Ota yhteyttä

Teemu Rönkkönen

myyntipäällikkö, kiinteistökehityspalvelut ja BIM

PROJEKTIJOHTOPALVELUT

teemu.ronkkonen@fimpec.com

+358 400 903 723

Lue nämä seuraavaksi