Panu Pankka: Innostava työ tarjoaa sopivalla tavalla haastavia tehtäviä
Rakennuttaja Panu Pankka työskentelee Fimpecissä kiinteistöjen korjausrakentamisen hankkeissa osana lämpö- ja voimalaitoksilla toimivaa tiimiä. Työ on itsenäistä, mutta tiimissä jaetaan tietoa ja tehtäviä siten, että sijaistaminen onnistuu sujuvasti. Näin myös uusien asioiden oppiminen on osa arkea. Myös vapaa-ajallaan Panu yhdistää oppimisen rennosti harrastuksiinsa.
Panu Pankka on osa tiimiä, jonka vastuulla on asiakkaan kiinteistöjen pitkän tähtäimen suunnitelmissa sovittujen korjaus- ja kunnossapitotöiden toteuttaminen ja läpivienti.
”Työni on monipuolista. Olen mukana suunnitteluvaiheesta kilpailutukseen sekä töiden koordinointiin ja toteutukseen asti. Tarvittaessa minulle kuuluvat myös turvallisuuskoordinaattorin tehtävät”, Panu Pankka kertoo.
Panu työskentelee ajoittain myös kilometrien mittaisissa energiatunneleissa, joissa työskentelyolosuhteet ovat vaativat: korjaushankkeet etenevät ”jonossa”. Tunneleissa on otettava huomioon myös se, että ulospääsyjä tunnelista on vain harvakseltaan. Tämä vaikuttaa niin liikkumiseen kuin rakentamiseenkin sekä eri tekniikoiden asentamisen järjestykseen.
”Kahden viime vuoden aikana olen saanut perehtyä tunneleissa työskentelyyn. Minusta työ on mielenkiintoista ja haastaa oppimaan uusia asioita, koska hankkeet eivät todellakaan etene samalla tavalla kuin ”tavallisissa rakennuksissa”, joissa teemme esimerkiksi toimistotila- tai julkisivuhankkeita”, Panu kuvailee.
Työviihtyvyys on työn sisällön ja työyhteisön summa
Työstä puhuessaan Panu nostaa nopeasti esiin työviihtyvyyden merkityksen osana hyvää työpaikkaa:
”Työviihtyvyys tarkoittaa minulle sitä, että saan tehdä sopivalla tavalla haastavia töitä omana itsenäni ja saan tekemästäni työstä sekä positiivista että kehittävää palautetta. Tämä tuntuu olevan myös monille kavereilleni tärkeää.”
Hän on myös se henkilö, joka haluaa järjestää kiireen lomassa yhteisiä hetkiä työkavereiden kanssa, työpäivän aikana – tai sen jälkeen.
”Jos en ole työmaalla, teen yleensä töitä toimistolla ja voin siten tavata kollegoita. Minulle on tärkeää, että voin puhua työkaverien kanssa sekä työ- että muista asioista. Ja ehkä järjestää jotain pientä yhteistä tapahtumaa”, Panu kertoo.
Oppiminen on Panulle elämäntapa
Panun mukaan vuorovaikutuksella on suuri merkitys ammattitaidon kehittymisen kannalta. Hän sanoo saavansa tiimityössä paljon uutta tietoa, ihan huomaamatta.
”Työssä oppimisesta on tullut minulle tapa. Tiedän, että kokemattomammat henkilöt eivät aina saa mentorointia osaavammilta kollegoilta, mutta Fimpecissä tämäkin toimii! Olen itse oppinut paljon kollegoiltani ja heille on myös helppo ehdottaa uusia ratkaisuja vastapallona, tiimissä saa vapaasti ideoida”, Panu sanoo tyytyväisen oloisena.
”Eihän näitä töitä voi oikein oppia paperista lukien, täytyy nähdä, millä tavalla toinen tekee. Etenkin juuri tunnelityömaalla sanon välillä, että olen mukana oppimassa ja pääsen koko ajan syvemmälle näihin hankkeisiin sisälle.”
Oppiminen on aina ollut osa Panua. Siitä kertoo myös 16-vuotiaana alkanut japanin kielen harrastus, joka on vienyt miehen vierailulle Japaniin jo pari kertaa. Uusi matka on suunniteltuna loppuvuodelle.
”Lenkillä kuulokkeet korvillani voivat olla merkki siitä, että olen uppoutunut romaaniin tai opiskelen japania”, hän sanoo.
Rutiinit luovat mahdollisuuksia pitää huolta itsestä joka päivä
”Minun ei ehkä tulisi lähdettyä niin usein lenkille, ellei olisi jotain hyvää kuunneltavaa. Kuuntelen musiikkiakin, mutta eniten nautin äänikirjoista, kuten dekkareista, populaarihistoriasta, scifistä tai elämänkerroista”, Panu jatkaa.
Panu on luonteeltaan helposti innostuva, joskus ehkä äänekkäästikin uusia ideoita heittävä työkaveri ja ystävä. Vapaa-aikaansa hän viettää rennosti, mutta on kuitenkin omien sanojensa mukaan vahva rutiinien kannattaja.
”Minulla on hyvä ja tasapainoinen olo, pyrin siihen, että jokaisessa päivässä on jotain omanlaistani. Jos on kovasti kiirettä, minulla on takataskussa keinoja, jotka ohjaavat minua rentoutumaan. Onhan jokaisella oikeus ja vastuu huoltaa itseään”, Panu sanoo.
”Rutiinit saavat minut liikkeelle etenkin niinä päivinä, kun ei olisi energiaa. Esimerkiksi muutamana päivänä viikossa pakkaan jo aamulla kuntosalikamppeet laukkuun. Töiden jälkeen on siten helppo siirtyä suoraan kuntosalille, joka muuten sijaitsee samassa talossa kuin työpaikka.”