Reitti kansainvälisiin tehtäviin löytyi Fimpecin leivissä
Kesästä 2020 lähtien Matti Alonen on ollut juuri siellä, mihin hän on halunnutkin – mukana suuressa rakennusprojektissa ulkomailla.
Rakennustekniikan diplomi-insinööri Matti Alonen sanoo ajatuksen lähteä ulkomaille töihin heränneen jo opiskeluaikoina. Kiinnostus kansainvälisiä haasteita kohtaan syntyi opiskeluvaihdossa Itävallassa ja kansainvälisten opiskelijoiden tutorina Tampereella.
Valmistumisen jälkeen Alonen ehti kuitenkin tehdä rakennusurakointia yli 10 vuotta Suomessa, mutta ajatus ulkomailla työskentelystä ei unohtunut. Mahdollisuus siihen muuttui todeksi, kun hän tuli Fimpecille töihin kesällä 2019 ja alkoi valmistella rakennuspäällikkönä projektia Saksassa. Kesällä 2020 vuorossa oli sitten muutto Leipzigin alueelle. Iso muutos ei Alosta juuri jännittänyt.
”Hyppy ei tuntunut loppujen lopuksi niin isolta. Siihen ehti valmistautua kuitenkin perusteellisesti ja ulkomailla eläminen oli tuttua opiskelijavaihdon ansiosta. Itse asiassa se varsinainen hyppy kansainvälisiin juttuihin tulikin otettua jo silloin, kun lähdin opiskelijavaihtoon.”
Saksassa kannattaa osata saksaa
Nyt Alonen vetää hankkeessa rakennuttajatiimiä, johon kuuluu 10 henkilöä. Tiimin vastuulla on hankkeen rakennustöiden vetäminen, suunnittelun ohjaus ja urakoiden kilpailuttaminen.
Uudessa ympäristössä työskentely on Alosen mukaan vastannut odotuksia. Saksassa on hänen mukaansa hyvä toimia, kun kielitaito on hallussa.
”Ammatillisen osaamisen pitää olla tietenkin kunnossa, mutta myös saksaa ja englantia on osattava. Esimerkiksi pelkästään rakennuttajatiimissämme on edustettuna eri kulttuurien edustajia ja isojen rakennusprojektien tapaan tekijöitä tulee eri puolilta maailmaa.”
Paikallisen kielen hallitsemisesta on etua myös työn ulkopuolisen elämän järjestämisessä. Tämä vain korostuu, jos uuteen maahan muuttaa koko perhe, kuten Alosen tapauksessa.
”Sekin on sujunut hyvin. Lapset käyvät täällä jo koulua ja muutenkin elämme maassa maan tavalla. Tässä pätee sama juttu kuin töissäkin: mainiosti täällä pärjää, jos osaa kieltä.”
Joustavuuden merkitys korostuu
Sopeutumista uuteen työhön ja kulttuuriin on helpottanut se, että työnantajalla on kokemusta isoista kansainvälisistä projekteista ja ulkomailla työskentelystä. Tarjolla on ollut neuvoja ja apua käytännön asioiden järjestämisestä.
”Molemminpuolinen joustavuus ja venyminen on näin alkuvaiheessa ollut tärkeää. Osaltaan asioiden hoitamista helpottaa myös se, että Fimpec perusti jo keväällä 2020 tytäryhtiö Fimpec Deutschland GmbH:n tänne, joten tarvittaessa apu löytyy lähellä.”