Tolpanvaaran tuulipuisto valmistui – Fimpec tarjosi Owner’s Engineering -palvelut

Uusiutuvan energian tuottaja Enefit Greenin ensimmäinen tuulipuisto Suomessa on valmistunut Pudasjärven Tolpanvaaraan. Projektille leimallista oli eri osapuolten hyvä yhteistyö, jossa Fimpecin roolina oli tarjota Owner’s Engineering -palvelut.

Tolpanvaaran tuulipuisto kytkettiin sähköverkkoon elokuussa 2023 ja siitä lähtien tuulipuiston 13 tuulivoimalaa ovat tuottaneet sähköä valtakunnan verkkoon. Helmikuussa 2022 käynnistyneet rakennustyöt valmistuivat lokakuussa 2023 ja tuulivoimalat luovutettiin Enefit Greenille huhtikuussa 2024. Rakennusprojekti vietiin lävitse budjetissa pysyen.

Projektipäällikkö Lauri-Olavi Siitam Enefit Greenistä sanoo, että Fimpecin asiantuntemus ja sitoutuneisuus olivat tärkeä tuki tuulipuiston rakennusprojektin onnistumiselle.

”Fimpecin asiantuntijoiden huolellinen valvonta varmisti sen, että projektin korkea laatu- ja turvallisuustaso säilyi. Heillä oli merkittävä rooli suunnitelmien arvioinnissa, urakoitsijoiden ja toimittajien työn koordinoinnissa sekä projektin ohjaamisessa kohti tavoitteiden mukaista lopputulosta. Enefit Greenin ja Fimpecin välisellä saumattomalla yhteistyöllä selvittiin projektin haasteista ja toteutettiin hanke, joka edistää yrityksemme tavoitteita kohti vihreää siirtymää.”

Fimpecissä projektia vetänyt operatiivinen johtaja Heikki Karjalainen jatkaa, että onnistumisen taustalla olivat kokeneet toimijat ja kaikkien osapuolten välinen hyvä yhteistyö. Infrastruktuurityön urakoitsija projektissa oli Infra Builders Oy. Turbiinit toimitti Nordex Finland Oy ja hankekehittäjänä oli Metsähallitus.

”Tälle hankkeelle yhteistyön sujuvuus oli leimallista. Sitä vietiin eteenpäin hyvässä hengessä ja osaavasti. Tilaajan ja toteuttajien lisäksi tässä yhteydessä on syytä korostaa Metsähallituksen hyvin tekemää hankekehitystä, jossa oli otettu huomioon myös se erityispiirre, että tuulipuisto sijaitsee poronhoitoalueella.”

Owner’s Engineering varmisti läsnäoloa

Fimpecin Owner’s Engineering (OE) -palvelut Tolpanvaaran tuulipuistoprojektissa sisälsivät viranomaistehtävien hoitamisen, tiedottamisen, yhteydenpidon sidosryhmiin, suunnitelmien tarkistamisen, aikatauluseurannan, kustannushallinnan, raportoinnin, työmaavalvonnan ja turvallisuuskoordinoinnin. Projektin aikana Fimpecin vastuulla olivat myös vastaavan työnjohtajan tehtävät asennusvaiheessa sekä asennusvaiheen valvonta ja turvallisuuskoordinointi. Työmaan valmistumisen jälkeen Fimpecin vastuulla ovat olleet vielä takuuajan valvontatehtävät.

Lauri-Olavi Siitam kertoo, että Enefit Green päätti käyttää tässä projektissa Owner’s Engineering -mallia varmistaakseen, että heillä on paikan päällä sitoutunut omistajan edustaja, joka pystyisi valvomaan ja hallitsemaan rakentamista.

”Halusimme ylläpitää vahvaa läsnäoloa koko projektin ajan ja varmistaa, että korkeat laatu-, turvallisuus- ja kestävyysstandardimme täyttyvät johdonmukaisesti. Taustalla oli ajatus siitä, että kun meillä on luotettava kumppani paikan päällä, voimme pitää hankkeen linjassa strategisten tavoitteidemme kanssa ja toteuttaa Tolpanvaaran tuulipuistohankkeen onnistuneesti.”

Useita syitä yhteistyöhön Fimpecin kanssa

Fimpecin valinnalla Owners Engineering -palveluiden toimittajaksi oli Siitamin mukaan useita syitä. Ennen kaikkea Fimpecillä oli vahva kokemus uusiutuvan energian projektien hallinnasta, erityisesti tuulisektorilla.

”Heidän maineensa korkealaatuisten palveluiden tarjoajana oli keskeinen tekijä päätöksessämme. Lisäksi Fimpecin kustannustehokas toimintamalli tarjosi meille erinomaista vastinetta palvelun laadusta tinkimättä. Heidän kykynsä yhdistää kustannustehokkuus ja poikkeuksellinen tekninen asiantuntemus teki heistä ihanteellisen kumppanin projektiimme. Kun valitsimme Fimpecin, olimme varmoja, että uskomme tuulipuistomme sellaisen tiimin vastuulle, joka pystyy varmistamaan hankkeen menestyksellisen etenemisen alusta loppuun.”

Siitam jatkaa, että kokemukset työskentelystä Fimpecin kanssa olivat positiivisia. Hänen mukaansa Fimpec osoitti korkeatasoista ammattitaitoa ja teknistä asiantuntemusta koko projektin ajan.

”Fimpec toi hankkeeseen arvokasta teknistä asiantuntemusta ja objektiivista näkökulmaa, mikä auttoi meitä selviämään projektin haasteista ja tukemaan meitä päätöksenteossa. Heidän tiiminsä oli ennakoiva tunnistaessaan mahdollisia haasteita ja tarjosi käytännön ratkaisuja, jotka pitivät projektin raiteilla. Viestintä oli saumatonta ja reagointi tarpeisiimme oli kiitettävää.”

”Hankkeen monimutkaisuudesta ja odottamattomista viiveistä huolimatta Fimpec pysyi sitoutuneena ylläpitämään projektin laatua ja eheyttä. Heidän yhteistyöhalunsa ja omistautumisensa projektitavoitteidemme saavuttamiseen teki heistä arvokkaan kumppanin, ja odotamme innolla mahdollisuutta työskennellä heidän kanssaan uudelleen tulevaisuudessa”, hän toteaa.

Fimpecin Owner’s Engineering -palvelu tarjoaa hyvän pohjan tuulipuiston rakentamiseen

”Meidän näkökulmastamme tämä oli hanke, jossa pääsimme hyödyntämään kokemustamme aikaisemmista tuulivoimahankkeista sekä osaamistamme, joka kattaa tuulivoimarakentamisen kaikki osa-alueet, Heikki Karjalainen sanoo.

Liiketoimintajohtaja Jorma Paananen Fimpecistä lisää, että Tolpanvaaran tuulipuisto on hyvä esimerkki siitä, kuinka Owner’s Engineering -palvelun avulla tuuli- ja aurinkovoimahankkeet voidaan toteuttaa onnistuneesti.

”Se tarjoaa tilaajalle varmimman ja taloudellisimman tavan viedä näitä hankkeita lävitse. OE-palvelumme avulla on mahdollista hallita rakennusprojektin näkökulmasta keskeisiä elementtejä: budjettia, aikataulua, laatua ja turvallisuutta. Erityisesti ulkomaisille tilaajille hyödyllistä on myös se, että palveluamme käyttämällä he saavat varmuuden, että Suomen viranomaismääräykset ja velvoitteet täyttyvät hankkeen kaikissa vaiheissa.”


Enefit Green on yksi Itämeren alueen johtavista uusiutuvan energian tuottajista ja kehittäjistä. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Tallinnan pörssissä, ja sillä on lähes 64 000 osakkeenomistajaa. Yhtiöllä on tuulipuistoja Virossa, Liettuassa ja Suomessa, aurinkopuistoja Virossa ja Puolassa, vesivoimala Virossa sekä yhdyskuntajätettä polttoaineena käyttävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos Virossa. Lisäksi yhtiöllä on kehitteillä useita tuuli- ja aurinkopuistoja mainituissa maissa. Suomessa Tolpanvaaran tuulipuiston virallinen omistaja on Enefit Greenin suomalainen tytäryhtiö Tolpanvaara Wind Farm Oy.

Tolpanvaaran tuulipuisto numeroina

Yhteensä

13

tuulivoimalaa

Tuotantokapasiteetti

250

Gwh vihreää sähköä vuodessa

Rakentaminen

2022-2024

Lisätietoja

Jorma Paananen

liiketoimintajohtaja, puhdas energia ja infra

PROJEKTIJOHTOPALVELUT

jorma.paananen@fimpec.com

+358 400 347 373

Lue nämä seuraavaksi