Fimpec toimi tietomallikoordinaattorina Tekla BIM Awards -kilpailun yleisöäänestyksen voittaneessa ja kunniamaininnan saaneessa Katajanokan Laituri -hankkeessa
Helsinkiin kesällä 2024 valmistuva moderni toimitilarakennus Katajannokan Laituri menestyi erinomaisesti Tekla BIM Awards Suomi 2024 -kilpailussa, jossa esitellään Suomen hienoimpia ja nykyaikaisimpia rakennusprojekteja. Kohde voitti yleisöäänestyksen ja sai kunniamaininnan. Fimpec oli tietomallikoordinaattori projektissa, jossa hyödynnettiin pitkälle vietyä 3D-suunnittelua ja tietomallia (BIM).
Työeläkeyhtiö Varman tilaama Katajanokan Laituri on moderni toimitilarakennus, joka sijoittuu keskeiselle paikalle, meren rantaan, Helsingin Katajanokalla. Kohteessa on vuokrattavaa tilaa noin 16 000 neliömetriä. Päävuokralainen on Stora Enso, minkä lisäksi rakennukseen tulee Sokos-hotelli, yritysten toimitiloja ja julkisia tiloja.
Hankkeen tavoitteena on ollut rakentaa korkeatasoinen ja ilmastovastuullinen toimitilarakennus, mikä näkyy puurunkoisen rakennuksen materiaalivalinnoissa, suunnittelussa ja tilojen monikäyttöisyydessä. Kohteen suunnittelu tapahtui kokonaisuudessa 3D-maailmassa ja mallinnus oli poikkeuksellisen tarkkaa ulottuen detaljitasolle. Suunnittelualojen lisäksi myös puu- ja teräsrakenteiden, yhteiskannakointiratkaisujen, julkisivujen, sääsuojien ja parkkirobotin toimittajat mallinsivat osuutensa.
Tekla BIM Awards Suomi -kilpailu, jossa Katajannokan Laituri oli mukana, järjestetään vuosittain, ja siinä palkitaan parhaiten mallinnettua tietoa käyttäneet rakennusalan projektit. Tuomariston valintojen lisäksi kilpailussa valitaan yleisönsuosikki.
Kunniamaininnan perusteluissa kiitetään edistyksellistä BIM-mallinnusta
Kunniamaininnan perusteluissa todetaan, että Katajannokan Laituri -hankkeessa otettiin huomioon pohjarakentamisen monimuotoisuus ja materiaalien erityispiirteet ja hyödynnettiin mallinnusta kokonaisvaltaisesti. Projektissa korostui suunnittelun hajauttaminen ja tuoteosatoimittajien panos valmistustiedoissa, mikä tehosti asennettavuutta.
Työmaalla 150 henkilöä hyödynsi mallitietoa ja tahtiaikatauluja, asennusjärjestys tehtiin tietomallipohjaisesti ja se ohjasi tehdastuotantoa. Edistyksellisessä BIM-mallinnuksessa hyödynnettiin algoritmeja ja IFC:stä tehtiin suoraan tuotantomallit. Asennusjärjestys ohjasi tehdastuotantoa. Yhteistoiminta eri organisaatioiden välillä oli erinomaista, säilyttäen projektin ketteryyden ja nopean reagoinnin mahdollisuuden muutoksiin.
Tuomaristo kiitti myös kohteen vastuullisuutta. Sen suunniteltu käyttöikä on 100 vuotta. Hiilijalanjäljen mallipohjainen laskenta on tehty juuri julkaistun Rava3Pro TATE-koodiston mukaisesti. Kaunis rakennus istuu kaupunkikuvaan lähes täydellisesti.
Yleisöäänestyksen suosikki sai kehuja monesta asiasta
Yleisöäänestyksessä Katajannokan Laituria äänestäneet perustelivat valintaansa muun muassa seuraavasti:
“Monimutkainen hanke, jossa tietomalleja on hyödynnetty aktiivisesti ja monipuolisesti.”
“Puurakentamisen taidonnäyte.”
“Kohde edustaa hiilineutraalia ja kestävää rakentamista ja tuo uutta elämää Helsingin keskustan rannikkoalueelle. Arvostan projektin innovatiivisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.”
“Uusinta teknologiaa hyödynnetty suunnittelussa. Työmaan asennustyön suunnittelussa hyödynnetty tehokkaasti tietomallia.”
“Hankkeessa eri materiaalit kuten puu, betoni ja lasi on sovitettu hienosti harmonisesti yhteen. Tietomallia on selvästi käytetty moneen rakentamisen osa-alueeseen esisuunnittelusta valmiiseen rakennukseen saakka.”
“Moderni toimitilarakennus, Eteläsataman merellisen Helsingin ikonisessa kansallismaisemissa oleva kohde. Tarkkaa mallintamista, jossa pitää osata myös huomioida rakennusta ympäröivä ympäristö osana kaikkea rakentamista ja tekniikkaa.”
Tietomallikoordinaattorin tärkeä rooli
Kunniamaininnan perusteluissa esiin nostettu tietomalli (BIM) on digitaalinen kolmiulotteinen malli, joka sisältää kaiken rakennusprojektissa tarvittavan tiedon sen elinkaaren ajan. Tietomallin avulla voidaan visualisoida rakennuksen ulkoasu ja sisätilojen muoto jo suunnitteluvaiheessa, mikä auttaa tunnistamaan mahdolliset riskit ja ongelmat jo projektin varhaisessa vaiheessa. BIM auttaa myös optimoimaan rakennuksen kustannuksia ja aikataulua, koska se mahdollistaa tarkan suunnittelun ja kustannusarvioiden tekemisen.
Jotta tietomallista saataisiin kaikki mahdollinen hyöty irti, on tärkeää, että eri osapuolten suunnitelmat ovat yhteensopivia. Varmimmin tämä onnistuu ottamalla hankkeeseen mukaan tietomallikoordinaattori, mistä tehtävästä Katajanokan Laituri -hankkeessa vastasi Fimpec.
”Tietomallikoordinaattori määrittelee projektille yhteiset toimintatavat tietomallintamisen osalta ja varmistaa, että niiden mukaisesti toimitaan. Samoin hän määrittelee tietomallien tietosisällön ja projektikoordinaston. Lisäksi hän tekee suunnittelijoiden tuottamista malleista törmäystarkastelut ja käy läpi ne suunnittelutiimin kanssa. Tämä takaa sen, että suunnittelijoiden suunnitelmat ovat keskenään paremmin yhteensopivia, mikä auttaa puolestaan pääsuunnittelijan työtä. Tämä tuo myös lisäarvoa, koska ristiriitojen korjaaminen projektin varhaisessa vaiheessa mahdollistaa kustannussäästöt”, kertoo Fimpecin tietomallinnuspäällikkö Nikolaos Avanidis, joka toimi Katajanokan Laituri -hankkeessa tietomallikoordinaattorina.
Hän jatkaa, että Katajanokan Laituri oli todella mielenkiintoinen ja sopivasti haasteita sisältänyt hanke. Haasteita aiheuttivat esimerkiksi rakennuksen muoto ja käytetyt materiaalit. Samoin hankkeessa korostui sen merkitys, että yhteistyö toimii ja kaikki tekevät työnsä oikein ja ajallaan.
”Meitä tehtävän läpiviemisessä auttoi laaja osaaminen ja yli 400 projektin kokemus BIM-hankkeista. Itse koin hyödylliseksi myös sen, että itselläni on pitkä kokemus rakennusalalta erilaisista tehtävistä suunnittelijana, työmaainsinöörinä ja koordinaattorina. Se auttaa näkemään ja ymmärtämään asioita.”
Lisätietoja Fimpecin tietomallikoordinoinnin palveluista
Johan Appelqvist
liiketoimintajohtaja, teollisuus ja asiantuntijapalvelut
PROJEKTIJOHTOPALVELUT
+358 50 466 0907