Jakso 2: Tuulivoima hyväksytään, kun se on hyvä naapuri

Vieraana Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie.

Tuulivoiman kasvu on ollut Suomessa nopeaa eikä kehitykselle näy loppua. Samalla entistä tärkeämmäksi tulee tuulivoimainvestointien sosiaalinen hyväksyntä erityisesti paikallisella tasolla. Mitä haasteita tässä on ja millä keinoilla hyväksyttävyyttä voidaan edistää, pohtivat Maiju Hirvikallion vieraaksi Kumppanit-podcastiin saapuneet Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie ja Fimpec Consulting Oy:n toimitusjohtaja Panu Rahikka.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie on tehnyt töitä tuulivoima-alan puolesta näköalapaikalla tuulivoimayhdistyksessä vuodesta 2012. Tuulivoimainvestointien hyväksyttävyys on yksi asia, joka on hänen työssään jatkuvasti läsnä, joten luvassa on mielenkiintoisia ja perusteltuja näkemyksiä tästä ajankohtaisesta aiheesta. Energia-alan ja teollisuuden hankkeiden sosiaalinen hyväksyttävyys on läheinen aihe myös vihreän siirtymän liikkeenjohdon konsultointiin erikoistuneen Fimpec Consultingin toimitusjohtaja Panu Rahikalle, jolla on takanaan vankka kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista.

Tuulivoimainvestointien sosiaalisen hyväksyttävyyden tärkeys vain kasvaa tulevaisuudessa, sillä keskustelussa nousee esiin vahva näkemys siitä, että tuulivoimabuumi jatkuu Suomessa tulevinakin vuosina, vaikka tällä hetkellä uusien investointipäätösten osalta onkin vähän hiljaisempaa: pinnan alla tapahtuu, megatrendit jylläävät ja investorit ovat kiinnostuneita Suomen tuulivoimamarkkinoista globaalisti. Paikkoja ja hyväksyntää uusille tuulivoimapuistoille tarvitaan siis jatkossakin.

Ratkaisuna Heidi nostaa esiin sen, ettei sosiaalisen hyväksynnän saavuttamisessa ole oikoteitä. Hänen mukaansa kyse on loppujen lopuksi oikeasta tiedosta ja luottamuksen rakentamisesta: ”Kun tuulivoima koetaan hyväksi naapuriksi, se hyväksytään”.

Oho! Tämä upotus ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi upotuksen, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Lue nämä seuraavaksi