Fimpec tekee toteutus­suunnittelun Stora Enson miljardi-investointiin, jossa paperikone muunnetaan kartonki­linjaksi Oulussa

Stora Enso ja Fimpec ovat sopineet laajasta suunnittelutoimeksiannosta investointiprojektiin, jossa Stora Enson Oulun tehtaan käytöstä poistettu paperikone PK 6 muunnetaan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Jo aikaisemmin Fimpec on tehnyt projektiin esisuunnittelun.

Stora Enso ilmoitti lokakuussa päättäneensä investoida noin miljardi euroa Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseksi suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Nyt Stora Enso ja Fimpec ovat tehneet sopimuksen projektin toteutussuunnittelusta. Toimeksianto sisältää prosessisuunnittelun, tehdassuunnittelun, putkistosuunnittelun, prosessisähkösuunnittelun, rakennussähkösuunnittelun, instrumentointisuunnittelun ja LVI-suunnittelun.

”Meille tämä on todella tärkeä kauppa, yksi suurimmista koskaan. Se tarjoaa työtä erityisesti Kouvolan toimipisteen henkilöstöllemme puolentoista seuraavan vuoden ajaksi”, kertoo Fimpecin suunnittelupalveluiden johtaja Harri Soininen.

Lähtökohdat toimeksiannon läpivientiin ovat hyvät. Projekti ja ympäristö ovat tuttuja, koska Fimpec teki jo investointipäätöstä edeltäneen esisuunnittelun ja Fimpecillä on muutenkin pitkä historia yhteistyöstä sekä Stora Enson että Oulun tehtaan kanssa.

”Vastasimme toteutussuunnittelusta ja rakennuttamispalveluista, kun Oulun tehtaan toinen paperikone (PK 7) muunnettiin tuottamaan aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria vuonna 2021 valmistuneessa investoinnissa. Lisäksi tehdas ja sen koneet ovat meille tuttuja jo aikaisemmaltakin ajalta, sillä olimme suunnittelemassa nyt muunnettavaa paperikonetta 1990-luvun alkupuolella ja aikaisemmin muunnettua 1990-luvun loppupuolella”, Soininen kertoo.

750 000 tonnia kuluttajapakkauskartonkia vuodessa

Meneillään oleva investointi tukee Stora Enson uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Linjalla valmistetaan taivekartonkia (FBB) ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia (CUK), ja sen vuosikapasiteetti on 750 000 tonnia. Kartonkien loppukäyttökohteista ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste – ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset.

Investointi tuo Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaan tukitoiminnot mukaan lukien. Lisäksi investointi työllistää epäsuorasti noin 1 500 henkilöä. Uuden linjan kuitupuun kulutus on noin miljoona kuutiometriä vuodessa. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella.

(Kuva: Stora Enso)

Lisätietoja Fimpecin osuudesta hankkeeseen ja palveluistamme

Suunnittelupalveluiden johtaja Harri Soininen, Fimpec
Puh. 040 552 5814, harri.soininen@fimpec.com

Tietoa hankkeesta Stora Enson verkkosivuilla

» Stora Enso investoi tuotantosuunnan muutokseen vauhdittaakseen kasvua uusiutuvissa pakkauksissa


Stora Enso on pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Lisäksi Stora Enso on yksi maailman suurimmista yksityisistä metsänomistajista. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Stora Enso työllistää noin 22 000 henkilöä. Vuonna 2021 Stora Enson liikevaihto oli 10,2 miljardia euroa.

Fimpec on projektijohtamiseen ja suunnitteluun erikoistunut huippuosaaja. Toimimme projektikonsulttina niin teollisuuden ja energia-alan suurissa investointihankkeissa kuin erityisasiantuntijana kiinteistö- ja infrasektoreilla. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 30,3 miljoonaa euroa ja työllistämme yli 350 huippuasiantuntijaa Suomessa ja ulkomailla.

Lue nämä seuraavaksi