Metsä Groupin Pro Nemus -vierailukeskus nousi Äänekoskelle Fimpecin johtamana

Metsä Groupin Pro Nemukseksi nimetty vierailukeskus Äänekosken tehdasalueella on kiehtova paikka, joka tarjoaa läpileikkauksen konsernista ja sen toiminnasta elämyksellisellä ja mieleenpainuvalla tavalla.

Näyttelykeskus on rakennettu Metsä Groupin omista puutuotteista, joten se on jo pelkkänä rakennuksena hieno arkkitehtuurinen referenssi. Fimpec Oy vastasi hankkeen rakennuttamisesta ja valvonnasta.

Puurakenteinen, tummanharmailla ulkoverhouspaneeleilla päällystetty Pro Nemus -vierailukeskus erottuu Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan muiden rakennusten keskeltä, mutta kulmikkaat muodot ja lasipinnat liittävät sen toisaalta osaksi tehdasmiljöötä. Toden teolla rakennuksen luonne paljastuu , kun astuu sen moderneihin ja valoisiin sisätiloihin, joissa luonnonmateriaalit ja huipputeknologia kohtaavat.

Kyse ei ole perinteisestä näyttelytilasta, vaan Metsä Groupin toimintaan tutustutaan kokemalla ja tekemällä. Vierailukeskuksessa voi tehdä muun muassa virtuaalisia tehdaskierroksia, kokeilla hakkuukonesimulaattoria, tutustua lopputuotteisiin, innovaatioihin ja biotuotetehtaan ekosysteemiin. Vaikuttava installaatio on kestävä metsätalous -näyttely, joissa oikeisiin puunrunkoihin heijastetaan tietoa Suomen metsien puustosta ja kestävästä metsien käytöstä.

Itse rakennuskin kertoo Metsä Groupista ja sen tuotteista. Puu- ja vaneripintaa on näkyvillä sekä sisällä että ulkona, ja esimerkiksi rakennuksen runko on MetsäWoodin Kerto®LVL:ää.

Tavoitteet täyttyivät

Metsä Groupille Pro Nemus on ollut merkittävä hanke, sillä vastaavanlaista koko konsernin toimintaa ja tuotteita esittelevää paikkaa Metsä Groupilla ei ole ollut aikaisemmin. Tilaajan edustajana hankkeessa ollut Metsä Fibren selluliiketoiminnan tuotantojohtaja Camilla Wikström sanoo, että tavoitteet olivat korkealla.

”Halusimme paikan, jonne voimme tuoda sidosryhmiämme ja tarjota heille mahdollisuuden saada hyvä kokonaiskuva siitä, mitä me Metsä Groupissa teemme, millaisia tuotteita ja innovaatioita meillä on ja mitä mahdollisuuksia biotalous tarjoaa. Alusta asti halusimme, että tämä tapahtuu tekemisen ja kokemisen kautta. Näihin tavoitteisiin on pystytty vastaamaan hyvin ja lopputulos on vaikuttava.”

Pro Nemus avattiin 12.6.2018. Hanke- ja toteutussuunnittelu tehtiin vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja varsinaiset rakennustyöt käynnistyivät syys–lokakuun 2017 taitteessa, joten projekti vietiin lävitse varsin tiukalla aikataululla. Wikströmin mielestä tässäkin suhteessa onnistuttiin.

”Tilaajan kannalta olennaista oli tietenkin hyvä lopputulos ja se, että aikataulu ja budjetti pitivät. Hyvää tässä projektissa oli myös se, että kokonaisuus pysyi hallinnassa ja yhteistyö eri osapuolten välillä sujui hyvin. Tällaisessa projektissa, jossa on paljon erityisiä vaatimuksia, paljon erityisosaamista ja paljon eri tekijöitä, se vaatii paljon projektin vetäjiltä.”

Onnistunut ja opettavainen projekti

Fimpec Oy vastasi Pro Nemus -projektin rakennuttamisesta. Yhtiö oli mukana hankesuunnittelussa, vastasi suunnittelun ohjauksesta ja hankintatoimesta sekä valvoi projektin toteutusta. Operatiivinen johtaja Marko Mäkimartti sanoo, että kyseessä oli erityinen ja kiinnostava projekti, jossa hyödynnettiin useiden Fimpecin asiantuntijoiden osaamista.

”Tämä kohde sisälsi paljon erikoissuunnittelua ja vaati uusia rakennusteknisiä ratkaisuja. Tämä johtui rakennuksen käyttötarkoituksesta. Muun muassa näyttelytekniikka ja sen vaatimukset täytyi ottaa rakentamisessa koko ajan huomioon. ”

Projekti toteutettiin jaettuina tavoitehintaurakoina, jossa pää- ja rakennusurakoitsijana oli Rakennustoimisto Kalevia Alonen Oy ja LVIAS-urakoitsijana ESP Suomi Oy. Puuosatoimitus hankittiin tilaajan erillishankintana ja sen toimitti VVR Wood Oy yhteistyössä Metsä Woodin kanssa.

Mäkimartti arvioi projektin sujuneen hyvin, mutta osoittaneen, että alalla olisi tilausta toimijoille, jotka hallitsevat kokonaisuudet.

”Eri asioille löytyy tekijöitä, mutta laajempia kokonaisuuksia hallitsevia toimijoita ei ole tarjolla, mikä tekee hankkeesta työllistäviä projektinjohdon näkökulmasta. Tämä tarjoaisikin mahdollisuuksia aktiiviselle toimijalle, joka ottaisi haltuun laajempia kokonaisuuksia teräs- ja betoniteollisuuden tapaan. Hyvällä yhteistyöllä hanke saatiin vietyä kuitenkin lävitse aikataulussa ja budjetissa pysyen. Kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen”, hän sanoo.

Pro Nemus

Lue nämä seuraavaksi