Tietomalli­koordinointi ja ajan­hallinta Hotelli Tornin perus­korjauksessa

Fimpec (Byggnadsekonomi Oy) toimi Hotelli Tornin yli kaksi vuotta kestäneessä peruskorjauksessa tietomallikoordinaattorina ja tiedonhallinnan asiantuntijana läpi koko hankkeen 2018–2022. Lisäksi rakentamisen valmistelusta luovutukseen saakka toimimme kohteessa tuotannon ja työmaan ajanhallintakonsulttina.

Legendaarinen 70 metriä korkea Hotelli Torni on Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä. Kahden vuoden mittavan peruskorjauksen jälkeen Solo Sokos Hotel Torni avasi jälleen ovensa 12.4.2022. Peruskorjaushankkeessa kaikki talotekniikka modernisoitiin ja tilat uudistettiin. Fimpec (Byggnadsekonomi Oy) oli hankkeen tietomallikoordinaattori ja tiedonhallinnan asiantuntija.

Hanke oli erittäin haastava niin suunnittelijoille kuin rakentajille. Modernin talotekniikan suunnittelu ja yhteensovitus suojeltaviin rakenteisiin ja talotekniikalle ahtaisiin tiloihin oli haastavaa. Lähes 100 vuotta vanhan talon rakenteet on suunniteltu menetelmin, joita nykyisin harva rakennesuunnittelija tuntee. Vanhojen rakenteiden säilyttäminen, osin purkaminen ja uudistaminen vaativat rakennesuunnittelun, arkkitehdin ja talotekniikkasuunnitellun osalta paljon osaamista ja yhteistyötä. Hanke koostui kahdesta eri-ikäisestä rakennuksesta (Torni, Kyllikki) yhteislaajuudeltaan noin 9 700 brm².

Moderni talotekniikka mahdutettiin 1931 valmistuneeseen rakennukseen tietomallien avulla

Hanke suunniteltiin tietomallien avulla. Tietomallikoordinaattorin tehtävissä tämä näkyi tietomallien monipuolisena koordinointina ja vaativan talotekniikan yhteensovituksena. Hankkeen tietomalleja olivat laserkeilauksen pohjalta laadittu inventointimalli sekä suunnittelualakohtaiset tietomallit ja yhdistelmämalli. Kohteessa tehtiin purkua, suunnittelua ja rakentamista samanaikaisesti.

Laserkeilausta toteutettiin suunnittelun lähtötiedoksi purkujen edetessä. Yhteensovituksen viimeistely tehtiin systemaattisesti alue kerrallaan purkamisen ja uuden rakentamisen etenemisen tahdissa. Lisäksi mallintamisen ja suunnittelun tueksi työmaalla käytettiin 360-valokuvausta purussa paljastuvien rakenteiden ja tuotannon etenemisen seuraamiseksi.

Haasteellista tuotantoa ohjattiin useilla aikataulumenetelmillä

Työmaavaiheessa korkea ja kapea rakennus, kireä aikataulu sekä tiivis kaupunkiympäristö asettivat haasteita niin työmaan aikatauluhallinnalle kuin työmaalogistiikallekin. Tilan ahtauden vuoksi väliseiniä pidettiin työmaalla auki mahdollisimman pitkään logistisista syistä. Aikataulua jouduttiin päivittämään jatkuvasti muuttuneisiin olosuhteisiin reagoimiseksi esimerkiksi purkamisen yhteydessä paljastuneiden rakenteiden poiketessa odotetusta. Tuotantoa ohjattiin monipuolisesti useilla aikataulumenetelmillä. Mukana olivat muun muassa määrä- ja sijaintipohjainen yleisaikataulusuunnittelu, jatkuvasti ylläpidetty 3-viikkoaikataulutus sekä Lean-ajattelusta tutut Last Planner ja Tahti-menetelmät.

”Ahtaat tilat ja mittava talotekninen uudistus korostivat työn suunnittelun ja ohjauksen tarvetta”, kertoo aikataulukonsultti Torsti Kilkki Fimpecistä. ”Tämä näkyi jatkuvana ajallisen ohjauksen tarpeena muun muassa aliurakoiden koordinoinnissa, töiden priorisoinnissa, resursoinnissa, aloitusedellytysten varmistamisessa, riippuvuusketjujen hallinnassa sekä vapautuvien tilojen varmistamisessa.”

 


Fimpec on projektijohtamiseen ja suunnitteluun erikoistunut huippuosaaja. Toimimme projektikonsulttina niin teollisuuden ja energia-alan suurissa investointihankkeissa kuin erityisasiantuntijana kiinteistö- ja infrasektoreilla. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 30,3 miljoonaa euroa ja työllistämme yli 320 huippuasiantuntijaa Suomessa ja ulkomailla.

» Fimpec osti Byggnasekonomi Oy:n 31.1.2022.

Byggnadsekonomi on Pohjoismaiden johtava tietomallintamiseen erikoistunut konsulttiyritys, joka tarjoaa asiakkailleen tietomallikoordinointia, BIM konsultointia, ajanhallinnan palveluita ja koulutuksia yli 300 hankkeen kokemuksella. Yrityksen liikevaihto vuonna 2020 oli 1,6 miljoonaa euroa ja se työllisti 15 asiantuntijaa. Vuonna 2010 perustettu yritys toimii Suomessa ja Ruotsissa.

Lue nämä seuraavaksi